Aviation for Science
09.04.2023

Juhu, gorivo ...

Kljub temu, da je Indija certificirala svoje letalsko gorivo Avgas100LL, ga prakticno na nobenem letaliscu ni mogoce dobiti.

Lynn de Souza, gospa z neizmerno energijo, ki vse svoje projekte spelje do konca, pa ceprav vmes minejo leta, je predlagala pristanek v Mumbaju, kjer seveda nimajo goriva, lahko pa na sosednjem letaliscu pripeljejo navadno avtomobilsko gorivo. Slisi se enostavno, pa ni. Ceprav je letalisce Juhu, samo 4 minute leta stran, cela procedura vzame vec ur, vmes pa je velika nevarnost, da motor zaradi vrocine in dolgih cakanj, zakuha. Ko te dostavijo do letala, najprej poklices ATC clearance, da preverijo kako je s tvojim planom. To traja dolgo, ker se vsem mudi in se vsi drenjajo na tej frekvenci. Ko ti rata prestavis na Graund za Pull out clearance. Seveda jim tega ne bom Placeval, zato sem ga samozavestno sam potegnil ven, nerodno pa je bilo, ker je bila Start up pozicija precej dalec. Vlekel sem kot najvecji tepec, ostali zadolzeni za Pull out pa so se rezali.

Potem zopet klic za Start Up clearance, ogrevanje letala, ki se hitro spremeni v pregrevanje, koncno dovoljenje za preklop na frekvenco stolpa, ko se pravo cakanje sele zacne, saj potniska letala pristajajo in vzletajo cel dan neprekinjeno.

Polet nazaj je se bolj zoprn in se 4 minute leta raztegnejo na dobre pol ure procedure instrumentalnega pristanka.

Matevž Lenarčič, Lynn de Souza
TAKE ACTION! SIGN PETITION against BLACK CARBON POLLUTION
OUR PARTNERS
  • Green partner
  • Scientific partners
  • Technical partner
  • Media partner