Aviation for Science
15.01.2022

Prvi dan

Zjutraj je kazalo dobro, sicer je bila vidljivost le 1200 m, veliko premalo, da bi kontrolor dovolil vizualni polet, vendar se je kazalo modro nebo, ki je dajalo upanje.

Potem se je navlekla srednja oblacnost, vidljivost se je zboljsala na 2000 m, se vedno premalo za vzlet, zato smo z Radom in Amirjem poiskali nekaj kadrov nad onesnazenim pokrovom.

Sarajevo ima podobne probleme, kot vsa vecja urbana naselja s podobno geografijo in slabo prevetrenostjo. Visoke in dolge zgradbe ustavijo pretok zraka, zgradbe so slabo izolirane, potrebno je veliko energije za ogrevanje. Ljudje kot kurjavo uporabljajo drva, ker so poceni, vec kot 160 000 gospodinjstev jih uporablja. Ostali plin ali premog. Bosna je tudi odlagalisce starih avtomobilov iz Evrope z veliki izpusti trdih delcev in plinov. Po vojni je korupcija politicne elite pozrla okoljsko politiko, ki je bila v sedemdesetih letih v Jugoslaviji precej napredna, vojna je prinesla revscino in z njo tudi energetsko revscino. Bosna pridobi vso elektriko v termoelektrarnah na premog brez ustreznih filtrov. Elektrike je toliko, da jo izvazajo tudi v Evropo za pogon tudi elektricnih avtov. Politika se temu toku energetskega kapitala ne bo odrekla.

Okoljske konference, kot zadnji fijasko v Glasgowu, bodo uspesne sele takrat, ko se bo pricela resevati ekonomska neenakost, razslojenost svetovne populacije ljudi, ko bo sleherni tehnoloski napedek dobil svoj realni ogljicni odtis, ko bodo korporacije razlastninjene, ko dobicek ne bo vec uzitek, ampak sramota.

Za slab zrak v Sarajevu smo krivi tudi Slovenci, Evropejci, Ameri in drugi na priviligirani strani planeta.

Za jutri je napovedana megla in samo bog ve koliko casa bo vztrajala v sarajevski kotlini, polni dobrih, postenih ljudi z gromozanskim smislom za samoironijo. Zato je tukaj vedno prijetno, pa ceprav le redki nosijo maske.

TAKE ACTION! SIGN PETITION against BLACK CARBON POLLUTION
OUR PARTNERS
  • Green partner
  • Scientific partners
  • Technical partner
  • Media partner