Aviation for Science
22.04.2023

Zadnja etapa

Se zadnja etapa letosnje merilne kampanije iz grskega otoka Kreta nazaj na letalisce pri Slovenskih Konjicah.

Pristanek v Heraklionu vzame 150 eur + gorivo. Gospa iz handlinga, ki mi pokaze racun vprasa, kako se mi zdi njihov servis, ji odgovorim, da je odvisno iz katere strani priletis. Dolgrede se mi je zdela 3 kratna cena pristanka na Brniku nesramno draga, nazaj grede, ko ti na bližnjem vzhodu v povprečju poberejo 2k USD na letališče z rekordnim oderuštvom v Mumbaju, kjer je bila cena 45x višja kot na Kreti, pa se mi zdi strošek zanemarljiv, servis pa vrhunski.

Grčija je članica Nata ze od leta 1952. Na njenem ozemlju so številna vojaška letališča in še več vojaških zračnih prostorov. Tako je včasih prava umetnost najti pot med "military activity" Tudi ta dan je bil taksen s številnimi NOTAM omejitvami. Hvala bogu so kontrolorji navajeni in pomagajo v izogibanju teh območij. Zrak je neprimerno čistejši kot prejšnje dni, a še vedno v zraku visi plast črnega ogljika in drugih aerosolov. Od Splita naprej je bilo vreme nevihtno, ampak s pomočjo Lukatovih natancih podatkov se je prislalomiralo domov.

GLWF23 smo zaključili, 20 000 km v 90 urah letenja, brezhibno delujoče letalo, spoznanje, da je onesnaženje, ki ga povzročamo z našim načinom življenja doseglo epske razsežnosti, da se to, za človeško civilizacijo nikakor ne more dobro končati, spoznanje, da so podnebni skeptiki, ki trdijo, da je človekov vpliv na okolje zanemarljiv in da je vse naravna ciklika planeta, resnično pravi tepci. Podatki, ki jih zbiramo v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in njenim Oddelkom za atmosferske raziskave in predstojnikom dr. Grišo Močnikom pa dokazujejo, da je konec heca, konec skepticizma, konec ignorance, nevednosti in neumnosti, konec etničnih, narodno osvobodilnih vojn. Čaka nas boj proti korporacijskem kapitalu, proti vsiljeni tekmovalnosti in vseobsegajočim pohlepom.

TAKE ACTION! SIGN PETITION against BLACK CARBON POLLUTION
OUR PARTNERS
  • Green partner
  • Scientific partners
  • Technical partner
  • Media partner